tisdag 18 maj 2010

Vilks igen!

Så var det dags för Lars Vilks igen då. Som ni säkert inte missat så har det anhållits två individer med anledning av den mordbrand som härjade i hans hus för någon dag sedan. Och glädjande nog så har dessa två individer nu lagförts och den ene står idag inför rätta, misstänkt för mordbrand. En skön seger redan där. Och med tanke på bevisningsläget så är allt annat än en fällande dom ett stort hån mot det Svenska rättsväsendet. Jag kan inte hjälpa att bli upprörd över detta. Att försöka skrämma någon till tystnad, eller ännu värre. Tänk om hans liv hade gått till spillo. Hemska tanke! Jag tror att Lars Vilks faktiskt blivit lite av en ikon emot sin vilja. För det handlar ju om ett par riktigt otäcka saker som omsusar legenden Vilks. Det är sådant som är obekvämt och kontroversiellt i detta land. Aldrig förr har det väl blåst så mycket i ämnen som demokrati, yttrandefrihet, religionsfrihet och rädslan för den otäcka rasiststämpeln? Det är ju nästan värdig en SMHI-kvalificering Klass 3, det där.

Men är det verkligen så? Kan man inte få värna om yttrandefrihet när religion är inblandad utan att vara rasist? Oavsett hur smaklöst eller taktlöst man än tycker att herr Vilks konst är, så är det ju faktiskt hans fulla rätt att inom de demokratiska ramarna i detta land publicera detta.

Många grupper ser ju detta på väldigt olika sätt. Den ena mer extremt än den andra. Men något av det mest skrämmande är nog censuren som media gör. Det är ju inte till fördel för någon av parterna utan spär på fördomar och gör en redan infekterad diskussion till något i av en epidemi.

Herr Vilks har idag chattat med läsarna på Expressen, och det visade sig för mig bli en riktigt intressant läsning. Nedan följer två citat som jag faktiskt ägnade en hel del tanke åt:

Ingegerd: Är du nöjd över reaktionerna du som din karikatyr har fått?
Lars Vilks: "Nöjd" är kanske inte ordet. Låt oss säga att det har blivit en intressant utveckling som speglar många av sidorna i denna både komplicerade och känsliga fråga.


Detta är verkligen att slå huvudet på spiken! Det är precis vad det är!



Sara: Hej, på vilket sätt är det konst när man sätter på muhammed masken på ett gaypar som dessutom har sex? Låter mera som pornografi - detta är avskyvärt. Vilka andra grupper kritiserar du, varför inte politiken? Eller använda Dalai Lama för buddhismen är inte så vänlig heller.
Lars Vilks: Den iranska konstnären Soorah Hera har gjort den video som du syftar på. Den är konst och ansågs bra nog att visas på ett stort museum i Haag. Den är en kritik av Islams uppfattning av homosexualitet. Den är med andra ord en politisk kritik. Om man ger sig på Dalai Lama är det ingen som är intresserad.

Ja, vad säger man. Konstnärer har genom så lång tid varit ypperliga på att, på ett enkelt men effektivt sätt, kritisera. Och det kan jag ge ett direkt exempel på själv. Vår egna Karin Boye som skrev verket Kallocain, som verkligen var kritisk emot både nazismen och kommunismen! Klart läsvärd fortfarande! Jag kommer ihåg att jag upplevde den som spännande och insiktsfull.

Och världshistorien är ju full med exempel om frihetsskämpar som dödats, om författare och konstnärer som gått grymma öden tillväga.

Och detta som pågår runt Vilks är ju inte alls i lika stor skala, men skrämmande att det händer i detta allas vårat Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar