torsdag 16 september 2010

IPRED set-back

Det känns så hysteriskt skönt. Nu kan ju IPRED gå i graven. Och det är inte en dag för tidigt! Denna lag, som från början inte är något mer än en lobbyistisk lag, köpt av de stora bolagen och jag har länge suttit och funderat på vilka som verkligen tjäna på IPRED. Någon som vet?
Så ofta har den inte varit uppe i rätten, Telia Sonera gjorde ett jättejobb med att vägra lämna ut uppgifterna. Likaså nu senast Ephone.

Jag är ju inte förvånad över att de så kallat "drabbade" företagen reser sig upp och protesterar högljut när nu Sveriges Högsta Domstol skickar ned Ipred-fallet till EU-domstolen där det kommer avgöras. Inte nog med att ett sådan prövning är hysteriskt nödvändig då den striden mot EU-direktiven. Det är också dags att föra frågan om stora organisationer och en stark lobbyverksamhet verkligen har rätt att köpa till sig lagar. Är det verkligen så att politik gått från den enskilda individen till de stora företagen/organisationerna?
Det är ju ingen hemlighet att det varit så under lång tid. Ett stort företag kan driva sina politiska frågor, och har så länge gjort. Man kan ju alltid hota med att flytta verksamheten utomlands.
Men när det gäller att köpa egna lagar, njae. Jag tycker nog att det är lite väl magstarkt.

Referenser: GP, DN, DN, SVD, SVD