söndag 14 mars 2010

Mat

Det där med mat fåt mig alltid att tänka till. Igår blev jag och min lilla kärlek bjudna på mat hemma hos mamma. Fläskkarré stod det på menyn. Och då började jag fundera på det där med hur man upplever mat. Hur alla dessa vilsna själar springer på Ica Maxi eller Coop och plockar halvfabrikat efter halvfabrikat från hyllorna, i hopp om att spara ett par minuter på middagstiden. Men ju mer jag funderar på det desto mer fasar jag över hur lätt maten skall vara. Den skall ju i princip inte ta någon tid alls. Istället för en samling för familjen så känns det som att folk ser det som ett nödvändigt ont. Och hur har vi hamnat där?
Jag för min del älskar att laga mat. Och jag har absolut inte något emot att på en vardag stå i en timme och bara förbereda en massa mat. Man ska ju inte krypa under stolen med att som arbetslös lodis har man bara tid, men även när man jobbade på Volvo så var matlagningen viktig. Den där timman är ju faktiskt viktig. Att man lagar maten och får bra saker i kroppen. Istället för en massa andra konstiga fetter och E-medel.
Tror rekordet för egen del i köket är ca 5 timmar. Det var när jag gjorde Oxfilé Wellington. Fast där var det ju bara rödvinssåsen som tog tid, och det är ju inte så att man står och arbetar i dryga 5 timmar konstant heller. God mat måste få ta tid. jag förstår inte hetsen runt det där. Inte för fem öre!
Jag har dessutom lovat mig själv att verkligen testa nya saker detta året. Förra året var ju lyckat med en massa nya kulinariska erfarenheter. Detta året skall bli minst lika spännande. I slutet av denna månaden blir det Creme Brullé och Pannacotta. Sedan får vi se när jag gör Skagenröra, Viltfärsbiffar och en massa mer.
Till sommaren kommer det förhoppningsvis bli en massa olika Parfait'och Sorbeer i olika smaker.
Hoppas bara det blir en bra sommar!