tisdag 26 oktober 2010

Sista föreläsningen

Så var det gjort. Sista föreläsningen i denna kurs. Det är med visst missmod som man ser den sista hemtentan komma springandes emot en. Det gick ju så fort.
Dessvärre så har de två senaste föreläsningarna mest känts som om det har varit lärarens egna politiska värdering som propagerats snarare än det som det egentligen skulle handla om, till skillnad från vår ”ordinarie” föreläsare. Naturligtvis är det en personlig reflektion, då vissa klasskamrater jag pratat med tycker tvärt om.
Men men, vi får väl se hur det går. Vår gruppuppgift är att:

”Själva seminarieuppgiften består i att varje grupp väljer en tidningsartikel att analysera ur ett intersektionellt perspektiv. Det kan vara dags-, kvälls-, veckotidning eller tidskrift som utkommer mer sällan. Tidningsartikeln ska beröra arbete, organisation eller ledarskap i någon form; det kan t ex handla om chefspositioner, anställda eller arbetsmiljö.
(Vi valde en artikel från Expressen)

Grupp 1 ska välja en artikel som primärt handlar om kön/genus.

Er uppgift är
a) att presentera artikelns innehåll med det fokus den har. Använd teorierna i det kapitel i boken Organisering och intersektionalitet som motsvarar den maktordning som er artikel behandlar. Reflektera över hur kön (eller klass, etnicitet, sexualitet) tolkas i artikeln: Vilken syn på kön (eller klass, etnicitet, sexualitet) har artikelförfattaren? Finns det viktiga aspekter hon/han/de bortser ifrån?
b) att med ett intersektionellt perspektiv problematisera artikeln: Vilka maktordningar bortser författaren ifrån? Vad tas för givet i texten? Vad får det för konsekvenser? Vad tillför ett intersektionellt perspektiv? Vilka maktordningar anser ni vara särskilt relevanta att tillföra? Ta hjälp av boken Organisering och intersektionalitet för att definiera intersektionalitet samt göra denna intersektionella analys. ”

Jo tack, tänkte jag. Jag har inte blivit ett dugg klokare under denna del av utbildningen. För rent praktiskt så har man läst lite, gått på föreläsningarna och den röda tråden har ju funnits där. Grupparbetena har blivit ett mycket bra sätt att få andras perspektiv på samma sak och på så sätt utvecklat en större förståelse för teorierna som presenterats. Seminarieuppgifterna har alltid varit direkt relaterade till föreläsningen eller valt avsnitt i boken.
Detta, vårat sista seminarium, kommer bli totalt hejdlöst flummigt. För jag upplever mig inte ha fått tillräckligt med information för att kunna utföra den. Föreläsningarna har, som jag skrev, upplevts som en politisk plattform snarare än en undervisning. Avskyr förbaskade stenkastande djurrättsaktivister till extremvänsteranhängare.

Sedan, efter att vår grupp käkat muffins dagen till ära, så blev det ett hysteriskt flummigt seminarieunderlag. Men kul kommer det bli. Kommer äntligen kunna inflika något HELT sinneslöst i en annars seriös och ”akademisk” diskussion. Det kommer bli höjdpunkten.


Och till er som väntade med spänning på en rapport från höstfisket så har jag tråkiga nyheter, dels så var mina fiskekompisar från skolan sjuka och dels en som inte riktigt svarade på sms. Men det skall nog komma nya tillfällen framöver!