onsdag 19 maj 2010

Särstavningar och språkbruk

Åh vad jag blir trött på dessa bloggar ibland. Visst, det är ju ett ypperligt sätt att få reda på diverse saker, allt ifrån personliga upplevelser från individer man inte känner till intressanta forskningsresultat eller ämnesbloggar. Mycket intressant.
Men det är ändå något som verkligen får mig att fundera över det där, och det är faktiskt språkanvändningen. Särskrivningar, uppbyggnadsfel i meningar och skrämmande felstavningar. Visst, alla kan ju missa, det är ju inget konstigt med det. Eller så är det bara att jag är en källa av ren perfektionism =)
Nä, men lite mer seriöst nu då en sekund. Språkbruket på Internet är ju under all kritik! Man kan inte säga att det moderniserar det svenska språket heller.
Nedan kommer en lista med diverse roliga saker jag hittat:

Skräp post, mat recept, över väldigad, sommar kläder, fri luftsdag (är luften inte fri andra dagar?), prommenera, himla valvet, konsentrera, vatten pass (behöver vatten ett pass?), inom hus, stora syster (hur stor?), eftermiddags fika, studie besök, förhands titt, varu hus, i stället för (i vilket ställe som skulle vara för?).

Mat, mat och EU

Usch fy fan. Jag fick se Food Inc som jag nu tittat på. Och gud vad jag mår dåligt av att se detta! För er som inte vet vad Food Inc är för film, så handlar den om den Amerikanska matkulturen, snabbmatskulturen, djurhållning och sådana där riktigt viktiga saker. Det är hemskt att se. Konceptet med ordentligt uppfödda djur är omvandlat till odlade djur. ODLADE! Och inställningen som uppfödarna, nej ODLARNA, har är rent ut sagt skrämmande dåligt. Tack till alla dem som tagit steget och faktiskt gett teamet en möjlighet till insikt i hur företaget Tyson Chicken styr o ställer med sina odlare. Carole Morison skall ha heder för sin insats för att vi nu får se hur illa det faktiskt är ställt på andra sidan vattnet. Vilken skandal det är. Jag är, och kommer alltid vara, så hysteriskt tacksam för att vi här hemma i Sverige.

Och denna majs. Majs är jättestort i USA. Inte den där majsen som Findus säljer till oss (den är faktiskt både nyttig och god), utan en betydligt mindre nyttig art av den, men genombrottet kom ändå. Det är billigt och används i all uppfödning. Det är dålig näring och ger inte djuren något som helst skydd mot sjukdomar. Ett problem fram tills att alla djur får penecilin kurer. Stackars djur, som blir itvingade denna dynga, bara för att den dåliga majsen gör dem feta. USCH och förbannad FY!
Vad som är mer skrämmande är att den börjar planteras på allvar nu här i Sverige. Det är ju hemskt att istället för samhällsintresse ur den hälsoaspekten så är det den kortsiktiga profiten som avgör. Inget sunt förnuft, bara profit. Måste vi verkligen börja ta över all skit som kommer från staterna?
Deras köttindustri badar ju för i helvete produkten i amoniak. AMONIAK! Som en del i den naturliga hanteringen av köttet. Som om det är som vilken produkt som helst. Det gör mig mörkrädd, vansinnig och på ett sätt även tacksam. Efter att ha sett denna filmen så har jag verkligen tagit mitt ideologiska och filosofiska beslut in absurdum! Aldrig mer McDonalds (ännu starkare efter denna och McFusk) samt Burger King.
Den industrialiserade massmatsystemet måste dö innan det får fotfäste här. Jag blir eld och lågor när jag pratar om detta. Tack och lov för krav-märkning och ekologisk-certifikat. Det räcker verkligen inte, och det är ingen anledning att slå oss för bröstet över dessa två, men det är en mycket bra start för något som kan komma att bli något riktigt stort.

Och jag läste precis nu även på DN, om att EU-parlamentet röstat nej när det gäller användningen av trombin. Det mest skrämmande i detta är att Sverige faktiskt röstat ja i frågan. Men tack o lov har EU nu satt ned foten, och ett litet men ack så viktigt slag är vunnit!
Vi konsumenter måste börja inse vilken makt vi har att kunna påverka. Världens särklass största företag, WallMart, ändrade sin hållning till ”organic food” för att tillmötesgå konsumenterna. Så visst finns det möjligheter för oss vanliga människor att kräva förändring!

Måste verkligen tacka de eu-palramentariekrna (tror jag fick till det med stavningen med) som engagerat sig för eu-medborgarna. Inte så mycket för att våra rättigheter stärkts, men de behåller samma nivå och är inte försvagade! Det är ju kanske inte en seger, men verkligen inte en förlust!