söndag 6 juni 2010

Grattis, Svea Rike!!!!!!!!!!


Du Gamla, Du Fria… Men nu är det ju egentligen inte så fritt. Sveriges nationaldag har gått från att vara just en nationaldag till något annat. Folk verkar skämmas för att denna dagen är just den egna nationens dag. År 1523 kröntes Gustav Vasa till kung just den 6e juni.
Medan man i den mer politiskt korrekta media rapporteras det väldigt halvdant om just detta, vårt egna, firande. Och med egna menar jag just Sverige! GP, SvD, DN, Expressen och Aftonbladet leker lite med att försöka få fram det med olika vinklingar (naturligtvis tar ju både Expressen och Aftonbladet bottenpriset). Medan man i Fria Tider kan göra en betydligt mer skrämmande upptäckt.
Varför skall det vara så förbannat fult att älska sitt land och ha en ordentlig vision om att faktiskt fira detta underbara, avlånga, gröna land?
Varför inte köra på traditionella folkdräkter, folkdans, matjessill, kokt färskpotatis, gräddfil, hackad lök och gräslök, en uppsjö av diverse olika snapsar och låta Evert Taube blandas med den svenska nationalsången och en salig blandning lite äldre schlager när man utbasunerar att man älskar landet Sverige?
Detta gör mig så arg. Nazister/rasister har ju mer eller mindre fått firandet. Dessvärre har dom inte tagit det, men när beslutsfattare inte förstår bättre så har dom ju mer eller mindre gett allt detta till den grupp som verkligen inte förtjänar dagen som sådan.
Vår nationaldag skall ju vara en fest för landet, kärleken till Sverige, inte något som man skall uppleva bör soppas under mattan. Nationaldagen skall enbart handla om kärlek, inte om hat!

Själv så har jag proppat en spellista full med svensk musik. Schlager, visor, diverse varianter av nationalsången. Nu skrålar högtalarna Galenskaparnas ”Husvagn” och nästa låt är just vår vackraste sång; ”Du Gamla, Du Fria” igen. Tror det är andra varianten.

Och mitt i mitt matplanerande så ställer jag mig återigen frågan varför vår nationaldag inte kan få vara just en svensk högtidsdag, egentligen?