söndag 23 maj 2010

Vilks kämpar för oss

Återigen Vilks. Jag säger då det. Ledaren på Dagens Nyheters websajt upplyser om hur Uppsala Universitet dubbelmoraliserar. Det är fy och usch i allmänhet, och vidrigt i synnerhet då det kommer från en fakultet på ett universitet. Under dessa tider, där yttrandefriheten nu är i diskussionens hetluft, kan man inte påvisa att det fria ordet inte kan tystas med våld.
Men politikernas feghet har lämnat dörren öppen för allehanda idiotier som mer rymms i en amerikansk fars, än något som borde diskuteras i ett modernt samhälle. Lika tragiskt som att behöva ha en HTB-gala för att få ut ett budskap om lika rättigheter (som egentligen är SÅ självklara), lika tragiskt är det att folk börjar förespråka inskränkningar i vår yttrandefrihet.
Det är en skrämmande utveckling, men också ett tecken på ett samhälle på väg till ruinens brant. Och när man då läser kommentarer under alla de artiklar som skrivits om Vilks det senaste så går ju naturligtvis åsikterna isär. Vissa innehåller olika grader av fakta och med vettiga argument och funderingar. Andra är bara förvirrande ärthjärnor som skriver, så det är inte så mycket att fästa vikt vid. Men det är skrämmande att några rakt ut förespråkar våld som ett legitimt alternativ för att tysta.
Som sagt, Vilks är ju lite av en provokatör, och man kan ju ställa sig om att det verkligen är så vist att ta det mest provokativa, islam och muslimer, och göra narr på det sättet. Svaret är ju självklart JA! All religion är idioti, rakt av. Rätten att tro på någon fabel eller saga är fri för var en, men bara för att man tror på något är inte samma sak som att det är SANT! Varför är det ingen som reagerar på karikatyrteckningar på Dali Lama, Kristus, Buddah eller liknande? Jo, det är ingen som direkt bryr sig. Kanske en ärkebiskop någonstans som bara måste synas i media? Eller kanske en bild av en katolsk präst med ett litet gossebarn? Smaklöst, kanske. Men ingen hade brytt sig nämnvärt. Varför är då Islam en sådan het potatis?
Varför är regeringen så knäpptyst om detta? Och varför är oppositionen minst lika tysta? Varför är det en man som kämpar för din och min rätt till fri yttrande- och tankefrihet? Varför är inte det politiska etablissemanget med och stöttar Vilks? Och varför är så många i detta land så tysta? Varför tar inte den grå massan ståndpunkten att RÖR INTE VÅRAN YTTRANDEFRIHET?

Jag har faktiskt tagit och gjort lite efterforskningar, nu i detta varma väder, och kan bara konstatera att det inte är så många som faktiskt är riktigt okunniga om vad just yttrandefrihetslagen säger.


Där står det också, mer eller mindre uttalat att det som skedde på Uppsala Universitet är ett brott. Det är alltså brottsligt att avbryta en föreläsning på det sättet, då det INTE är en allmän plats. Jag hoppas att uppviglarna till avbrottet lagförs och döms därefter!
Jag hoppas också att Uppsala Universitet tillskansar sig någon form av kulor och låter Vilks tala igen.