tisdag 18 maj 2010

mathållning och idiotiska veganer

Har suttit och läst mycket på nätet om mat det senaste. Inte så mkt letat efter recept och sådant, utan mer efter åsikter, tankar och funderingar om just mat
Att något sådant enkelt är så stort och komplext. Det är ju inte mer än att medge att mat är vardagspolitik. För oss alla. Alla vi har åsikter om vad som är ”rätt” eller ”fel”. Jag har många åsikter om just det där. Och jag är mycket bestämd med mina övertygelser!
Tänker ju återigen på Dokument Inifrån: McFusk & co. Det har blivit lite diskussioner i ämnet i bekantskapskretsen. Vilket är bra. Breda diskussioner med vettiga individer som tänker själv och så. Likadant som en mycket god vän som inte delar allt jag tycker rent politiskt. Men vi kan båda argumentera, få varandra att tänka till, utan att för den delen övertyga varandra. Jag tror det är därför folk ogärna vill diskutera sådant. Man är rädd för att få en Miljöpartist på halsen som hela tiden hävdar att dom har ”rätt” och alla andra ”fel”.

Men tillbaka on topic. Det där med rätt och fel har ju diskuterats flitigt. Dessvärre så är den lite mer militanta veganrörelsen på frammarsch, med ambitionen att (liksom Jehovas vittnen) tjata till sig individer till deras ”tro”. Det främsta argumentet är ”jag mår så mycket bättre utan kött” eller ”människor behöver inte äta kött”. Båda påståenden är aktivt fel. Det finns väldokumenterade fall, framförallt i Amerika, där riktigt fundamentala veganer har lidit av diverse bristsjukdomar, framförallt benskörhet. Det finns domslut där sådana veganer fråntagits vårdnaden av sina barn på grund utav detta med domslutet barnmisshandel väldokumenterat.

Jag förstår inte varför man inte kan vara köttätare i lugn och ro. Visst, jag kan väl till viss del hålla med dessa vilsna själar i vissa saker. Behandlingen av köttet behöver förbättras avsevärt, trots att Sverige ligger väldigt långt fram med lagar om djurhållning och djurskydd. Men som med så mycket annat finns det utrymme för förbättring. Och för att få en någorlunda hållbar uppfödning behöver vi nog återgå lite till den djurhållning vi hade innan det blev så hysteriskt tempo på köttmarknaden. Med ordentliga betesängar och mer krav på närodlat och ordentligt hängmörat. Fast det där kan man som konsument verkligen påverka!
Men återigen så hör man denna veganhets. Det är nästan samma hathets mot oss köttätare som mot rökarna. Fast denna gången märks det att det inte är en herre som inte har den där järnkollen på ämnet som yttrar sig (som vanligt). I en debattartikel i Aftonbladet så skriver Hirad Rezazadeh så urbota dumt och med sakfel.

Det står skrivet:
”Den främsta andledningen till köttätande är att folk tycker det är gott att äta kött. Men en handling kan aldrig vara moraliskt försvarbar utifrån hur mycket njutning det ger en själv, utan det måste tas hänsyn till den som berörs av ens handlingar. En våldtäcksman kan aldrig legitimera sin handling oavsett hur mycket njutning det ger denne”

”Ingen förnekar naturligheten i konsumtionen av kött och att många djur äter varandra Att ta sina förebilder ur naturen skulle dock bidra till allvarliga konsekvenser då även våldtäkter och kannibalism är vanligt bland djur. Sedan när är våldtäkter okej för att de är naturliga”.

Hmm. Att jämföra köttätande med kannibalism och våldtäktsmän/våldtäktskvinnor är väl ändå att ta i? Är inte det idioti i den högre skolan av idioter? Denna individ som skrivit denna kan inte vara insatt alls i hur människan levt sitt liv alla dessa tusentals år. Människan är ett rovdjur, oavsett vad man tycker om det.
Varför skall det vara sådan hets mot köttätare för? Varför inte inse att alla de ”övriga” proteiner och mineraler som finns inte är tillräckligt presenterad i en vegandiet? Vi behöver både animaliskt fett och kött för att fungera, och det är evolutionen som skapat oss så. Det här med veganrörelser är ju inte någon utvecklad gren i evolutionen, utan mer en politisk och/eller ideologisk ståndpunkt. Den hör inte ett dugg hemma i en värld av fakta. Låt mig få tillaga mitt kött i lugn och ro och slippa läsa veganidioternas hysteriskt vridna och felaktiga propaganda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar