tisdag 25 maj 2010

Stora händelser

Med lite anknytning till det som jag skrev om igår kväll då. Astronomi blir ämnet. Dom har, med Hubbleteleskopets hjälp lyckats ta bilder av en planetslukande stjärna. Fenomenet är ju något som funnits i teorin så många år, och är en del av vår egna sols livscykel. Vår sol kommer dö ut på samma sätt. Men tack o lov är det ca 10 miljoner år kvar innan den upptäckta stjärnan har slukat planeten. Och vad som kanske är ännu mer TACK OCH LOV är att det är ca 5 miljarder år innan vår egen sol slutligen äter upp vår egna planet.
Men fenomenet, som så få vet, är att det inte kommer dröja så många år till (i sammanhanget) innan en av planeten Mars månar kommer smulas sönder och ge den ringar likt de som Saturnus har. Nu är det så illa jag kommer inte ihåg vilken av planeten Mars månar det gällde, men den månen har börjat ”sjunka” in mot planeten, och det har börjat uppstå stora sprickor i Phobos, som den heter månen. Den lite mer ”friska” är Deimos.
Men tillbaka till den där planetätande rackaren. Hubbleteleskopet är nog ett av människans riktigt få framsteg när det gäller utforskningen av vårt universum. Bortsett från enstaka satelliter som skickats igenom vårt solsystem så har denna underbara kreation fått oss och inse hur små vi är i världsalltet.


Och nu, från solsystem och planeter i nöd till något lite mer vardagligt, men ändå så kul. Bröllop. Det stora eventet för oss royalister detta året är ju det stundande bröllopet för Kronprinsessan Victoria med sin Daniel. Jag vill redan nu passa på att tillönska vår Kronprinsessa all lycka! Men i alla fall, det som verkligen stör mig är den svenska kyrkans hantering av den massmediala uppmärksamhet som just denna vigsel innebär. Tidningarna basunerar idag ut att pappa Kungen kommer att få leda in Kronprinsessan till altaret. Motiveringen är främst att det är kvinnoförnedrande och den svenska seden innebär att brudparet går in tillsammans, men ingen verkar komma ihåg att kronprinsessans fastrar överlämnades av sina fäder. Så låt deras familjetradition vara!
Jag kan inte se någon direkt anledning till varför prästen Annika Borg går ut med en debattartikel och ondgör sig över detta. Det verkar vara tillåtet att döpa sina barn utan att tro, men att vilja göra som man vill på bröllopsdagen går tydligen inte för sig. Det känns lite granna som om Svenska Kyrkan menar på att alla får göra som dom vill, bara man gör ”rätt”. Det rimmar riktigt illa, och jag tycker väl att Annika Borg bör hålla sig till församlingspropaganda utan att sätta käppar i hjulet för varken detta eller andra brudpar!

Tankar kring "Skellefteåfallet"

Tidigt uppe idag. Det blir så ibland, faktiskt. Även för mig. Eller ja, till och med, kan man kanske säga. Kärleken skulle iväg och jobba tidigt och jag sitter här, sippandes på en kopp coca cola, då kaffet är slut och vår värdelösa butik inte öppnar förän 10. Men idag blir det alvar. Fått brev från både facket och Arbetsförnedringen. Har ju inte så många dagar kvar på A-kassan står det, och måste söka till någon garanti. Vilken garanti, undrar jag. Jag är ju inte garanterad något förutom en utförsäkring. Och det suger purjopung! Men men, allt lugnt under solen ändå!
Sitter och tittar på nyhetsflödet lite mer noggrant än igår efter maten, då jag mest ville skriva om stjärnorna, som jag fascinerats av ända sedan jag var liten grabb.
Och det är faktiskt en artikel som får mig att fundera en hel del. Det handlar om den där jubelidioten som klättrar in i en annans lägenhet för att våldta en kvinna i Skellefteå, vars man lycklitvis är hemma och pryglar på denna missvisade jubelidiot. Men när Polisen kommer till platsen kan dom ju inget annat göra än gripa den mycket misslyckade våldtäktsmannen samt delge kvinnans man misstanke om grov misshandel. Visst, all ära till våra poliser där ute som faktiskt inte gör något mer än deras jobb, och försöker verka som en positiv influens mot allt våld som faktiskt förekommer i så många varianter och avarter. Det är inte dem det är fel på, det är systemet.
Sedan NÄR är det OK att en individ smyger sig in i en annans lägenhet? Säger man inte upp vissa rättigheter när man bryter sig in hos någon annan? Brott skall inte löna sig, heter det. Men om man kan få ut ett skadestånd för att bli misshandlad av maken till det tilltänkta våldtäktsoffret, har inte systemet då väldigt fel? Vad är det som händer?

Men men, detta är ju inte en enkel fråga. Vårat rättsystem tycker jag är långt bättre än USA, till exempel. Det är ju många idag som förespråkar en omvandling av vårat rättssystem till något mer likt vår storebror i väster. Men alltid så känns argumenten kommande från någon finnig liten grabb som saknar både livserfarenhet och ordentligt resonemang. Låt mig citera lite från något jag hittade på nätet, om just Skellefteå-dramat:
”Man kan säga vad man vill om USA,men sanningen är den att där är en människa fri,dom europeiska socialistländerna är rena diktaturerna i jämförelse,och speciellt i sverige,socialisternas helvete nr 1,alltid lika komiskt när svenskar kritiserar USA men aldrig satt sin fot i landet...förblindade,insnöade och med jantelagen rinnandes i blodet har man inte en aning om vad riktig frihet är,det hade svenskar på 70-talet,sen har den friheten försvunnit mer och mer,staten bestämmer allt,och befolkningen bara suger och sväljer...”
Skrämmande att det finns så obildade individer i samhället, ändå!

Men vad är detta för åklagare? Rätten för nödvärn måste väl gå in och dessutom förstärkas i hemmets egna vrå? Och övertagande av annans nödvärn finns ju också lagstadgat. jag personligen tycker den äkta makens agerande är ett bra exempel på att man i sitt hem skall kunna skydda sig och de sina från människor som bara är ute för att våldsverka utan att bli dragen inför domstol. Skall bli intressant och följa till dess att dom levereras i fallet!