lördag 29 maj 2010

Maten som är så viktig

Vad är närproducerat? Det undrade en ledarskribent på GPs hemsida häromdagen. Efter att själv ha kommit med en kvalificerad gissning så läste jag glatt igenom artikeln och mitt flin blev utbytt mot någonting som mest liknar något irriterat grin. Vad fan! Vad i helvete händer? Borde tämligen inte närproducerat vara just det, närproducerat? Är det verkligen rimligt att Scan kan ha rätt? Är närproducerat menat att det är producerat i Sverige? Scan är ju vår största leverantör av köttprodukter, känns det som. Det är väl knappast så att något som är slaktat i Norrland kan säljas som närproducerat i Lund? Det torde väl vara en ren omöjlighet?
Just termen närproducerat ser jag som en självklarhet är ifrån trakterna runtomkring Göteborg. Jag betalar gärna några extra kronor för det, för jag tycker inte riktigt om idén med djur som transporteras runt omkring detta avlånga land för varken slaktning, styckning eller tillredning till de olika produkterna. Jag vill ha närproducerat, hängmörat kött. Inget snack om saken.
Lika ogärna betalar jag en massa pengar för oxfilé från Brasilien, som det underligt nog är billigare per kilo än den Svenska. Det är ju hur absurt som helst. Eller att ett paket bär från Polen är kravmärkt.
Och igår när jag och en god vän var och handlade fisk, var det bara två stycken skyltar som tydligt sade varifrån fisken kom. Jag vill egentligen inte behöva fråga om sådant, jag vill se vad det är fångat så man inte får i sig Östersjögifter, till exempel.

Har även lusläst en helt värdelös sida med. Under namnet Svensk Mat- och Miljöinformation, vill man på något sätt framföra den fundamentala vegankulturen som något finare. Med vilseledande propaganda och siffror helt tagna ur luften försöker man påverka.
Läste på sidan ”att en fjärdedel – eller 18%- av alla växthusgasutsläpp härrör ur animalindustrin”. Denna 18procentiga fjärdedel fick mig att fundera på politik. Naturligtvis är det ett gäng pårökta miljöpartister och revolutionstokiga vänsterpartister som ligger bakom denna militanta veganpropaganda. Men finns det ingen som vill undersöka saker ordentligt och sedan ta en diskussion i ämnet? Utan hets, helst.

Jag är, återigen, en förespråkare för en bättre hantering av våra kreatur. Inget snack om den saken alls. Jag vill se ett ordentligt regelverk för vad som får kallas för närproducerat så att företag som Scan inte kan vilseleda oss konsumenter.
Jag tänker också en del på senaste Uppdrag Granskning, som synade ett fuskande hästslakteri och flatheten hos Livsmedelsverket.
Varför skall vi lita på en myndighet som skall se över våra livsmedel, när denna väljer att ställa sig utanför dess område med diverse bortförklaringar och ren ovilja att åtgärda fel och brister? Är det någonting som verkligen skall kosta skattepengar? Inte i den regimen som den är i nu, i alla fall. Livsmedelsverket är ju ett stort hån mot alla de producenter som är stolta över sin råvara och för alla oss konsumenter som vill ha en ordentlig, och av livsmedelsverket, godkänd produkt. Nä, de byråkratiska råttorna på Livsmedelsverket borde skämmas och avgå, så mer motiverat folk får komma fram och faktiskt sköta den uppgift som åligger denna statliga kontrollverksamhet!

Ingen dom

Så var det avgjort då. hela karusellen runt Mats Alm.
Tycker att detta är ett slående dilemma med vårat rättssystem. Jag personligen är helt övertygad om att han är skyldig. Annars hade han väl inte ljugit om att ha varit drogad och inlåst i en bil? Eller alla de bevis som framkommit och skjutit hans historia i sank? Men det finns ju inget bevis som binder honom till själva mordet. Bara till just den griftefridsdom han nu fått.
Man kan ju inte bli dömd för mord om det inte finns ordentliga bevis nu för tiden. Jag har lusläst alla de stora mediernas bevakning i fallet; GP, DN, SvD, Aftonbladet och Expressen. Alla ger dem en liknande bild av ett rättssystem som kanske ändå är rätt så bra. För det finns ju en minimal, högst otrolig, version och Alm faktiskt är oskyldig.
Men jag tror inte det, jag tror svinet gjorde det. Det är ju inte så att bevisen motsäger det, utan det saknas ju bevis som säger något överhuvudtaget...
Får se vad hans psykundersökning säger. Och jag hoppas verkligen att Folksam hittar det där kryphålet så att han inte får ut ett rött öre av försäkringspengarna!!!