måndag 12 juli 2010

Dålig mat och egenproducerat

Läste precis lite på GP, och en artikel idag fångade min uppmärksamhet lite mer än någon annan. Det handlade om inlagd gurka och enligt artikelförfattaren så handlar det om bristande mängd ättiksyra i inläggningen.. Det är ju den som konserverar och ser till att det inte är så mkt främmande bakterier i gurkan.
Men med dagens slit-och-slängmentalitet så har det drabbat varenda aspekt av samhället. Nu kommer slängan emot maten. Snabbat skall det gå, och så skall det vara så billigt som möjligt att tillverka och det skall säljas så dyrt det bara kan.
Kvaliteten har gått förlorad och ersatts med kvantitettänk som verkligen är IN ABSURDUM! Det finns inget försvar för det egentligen, verkligen inte.
Det får mig att tänka på den där importerade honungen som bara smakade socker. Det visade sig att den tillverkaren ”gödde” honungsbinen på socker endast. Ingen naturlig pollen där, inte.
Vilket osökt får mig att tänka på en artikel ur Tidningen Hisingen som ger mittenuppslaget åt biodling. Det är något som jag faktiskt gått och funderat på en hel del. Det kan ju inte bli bättre och framförallt inte mer närproducerat än en egen biodling för att få den lilla mängd honung som jag faktiskt använder, då framförallt till matlagning. För honung är ingen dum ingrediens alls, faktiskt. På min provensaliska kyckling ger den det där lilla extra i sötma, som jag misstänker en mer ordentlig honung kan göra ännu bättre.
Och istället för den där standardsmaken på honungen, så blir ju den egenproducerade mer smakdistinkt. I närheten av en stor rosenbuske kommer det ju smaka lite mer ros. Och så vidare, naturligtvis. Syrén, fläder och ja. Ställer man en bikupa nära en blommning kommer det ju komma smak därifrån ned i honungen, och det är ju bara fantasin som kan avgöra. För mig, matpsykotisk som jag faktiskt är, låter detta som lite utopi!

Men tro inte att det kommer stanna vid ord. Senare i höst kommer det studeras ordentliga, äldre kokböcker för att kunna testa ordentliga inläggningar. Såsom just gurka och faktiskt även rödbetor. Sedan så skall det syltas och göras olika geléer med.
Det stora, riktigt stora, målet med detta är att bli så egenförsörjande som helst. Jag är fullkomligt övertygad att det billigaste och bästa för kropp och själ är att skita i buljongtärningar och alla andra halv- och helfabrikat som finns. Och att använda mer färska kryddor vet jag är både godare och nyttigare än alla de burkar torkade oregano eller basilika i världen!


Referenser: GP, Tidningen Hisingen