fredag 11 juni 2010

Matfilosofi

Varför är det så viktigt att det skall gå så snabbt i köket för? Satt och pratade med bror min och hans tant om mat för någon dag sedan. Och dom har en helt annan syn på det där med mat och matlagning än vad jag och min gumma har. Visst, den mest fundamentala skillnaden mellan min kära bror och mig är ju att jag verkligen älskar att laga mat, att stå vid spisen i sex timmar bara för att få till den där rödvinssåsen så perfekt jag bara kan. Min bror anser att god mat skall ta max en halvtimme, om ens det. Med undantag från vissa saker som mer eller mindre sköter sig självt i ugnen eller i en gryta. Som en skinkstek med ordentlig, hemmagjord béarnaisesås. Jag personligen gillar väl inte riktigt den där såsen, men den han gjorde är nog den enda jag ätit som jag faktiskt inte varit tvungen att spotta ut. Den där färdigproducerade skiten tar jag ju inte ens i min mun.
Egentligen är ju det inget konstigt med det, men ibland faller insikterna ned på en. Det handlar ju naturligtvis INTE om att jag har rätt och han fel, utan det är just synen på mat som jag tycker är så fantastiskt intressant.

Jag har i min bekantskapskrets kommit i kontakt med många olika typer av matkulturer på hushållsnivå. Och det är ju så fascinerande så det finns inte.
Alltifrån dem som varken kan koka ägg eller steka ordentliga pannkakor till dem som slänger ihop en gryta på vad som nu finns hemma eller rotfrukter i ugn tillsammans med en fläskfilé har det också blivit en rad varianter på genom åren.
Jag och en go vän startade, för ett och ett halv år sedan ungefär, en temadag med ambitionen att ungefär varannan vecka laga en fiskmiddag ihop. Det är nog något av det mest lyckade jag företagit mig. Dels så har min kunskap om fiskrätter ökat så markant, och så är det ju en djävligt social och trevlig sak att göra.
I början så trevades det med enkel lax och stekt strömming med hemmagjort potatismos och lingonsylt. Enkelt, men ack så gott. Numera är det helgrillade rödingar, Västerbottenlax eller Fish ´n Chips (vars grundrecept kom ifrån Feskarbrödernas hemsida) som är betydligt bättre än vad man kan få på Rose and Crown här i Göteborg. Inte så att den är dålig där, för det är den inte. Men vi gör det fan bättre!

Jag tänkte lite extra på det där med mat igår, då jag och min lilla kärlek lagade hamburgare till middag. Dom hade börjat med färskpotatis på Coop, så det fanns inte någon chans för oss att fritera egna pommes, så vi köpte faktiskt en påse frysta, färdiggjorda pommes. Och vilken skillnad. Smaken är ju det absolut viktigaste, och den uteblev helt och hållet. Jag vet inte när vi köpte pommes senast, mer än femton månader sen, det är säkert. Men aldrig att jag spenderar pengar på den skiten igen. Det som var kvar i den påsen förpassades till soppåsen direkt efter måltiden!!