tisdag 8 juni 2010

Demokrati och mat, det är en salig blandning det...

Gud vad skönt att det inte är så långt kvar till valet. Varje dag i media handlar ju om utspel, idiotiska politiker till höger och vänster eller bara ren desinformation. Snart är vi kvitt allt det där politiskt hysteriska! Fan vad skönt det kommer och vara då. Mer tid till så kallat vettigt bloggande.
Dagens axplock handlar om medias vridning av ett torgmöte som SverigeDemokraterna anordnade nere i Landskrona. Stora rubriker om hur dom ”hänger ut” en sexårig flicka på deras hemsida som oliktänkande. Ja, säga vad man vill om SverigeDemokraterna, men ett torgmöte är ett torgmöte, och en motdemonstration utan tillstånd är ju inte direkt laglig. Eller ja, olaglig och olaglig. Det saknas ju tillstånd och faller då in i Brottsbalkens sextonde kapitel ”Om brott mot allmän ordning” fjärde paragrafen. Att det inte rapporteras om visar ju bara mina poänger mot media, ingenting annat. SvD, GP, DN och Aftonbladet rapporterar med märklig vinkel. Varför inte granska ”motdemonstranterna” i detta läge? I ett modernt Sverige skall inte torgmöten behöva avbrytas bara för att ett antal individer går dit för att förstöra och förhindra. Torgmöten är ju så viktiga ur demokratisk synpunkt att lagen är utformad lite efter det. Lagen om yttrandefrihet råder, och den säger ju att man inte får störa mötesordningen oavsett vad man själv anser. Demokrati i sitt mest grundläggande budskap, egentligen. Det är ju det som demokratin går ut på. Alla dessa människor i vårt vackra land får tycka precis som dom vill, och formulerar man sin åsikt väl får man säga nästan vad som helst, bara man använder vanligt folkvett. Demokrati handlar ju lika lite om hat som Sveriges nationaldag!

Jag har fått några få mail om det där med mitt val av ord, formuleringar samt ståndpunkter. Och jag vill nu passa på att svara alla er på ett så korrekt sätt som möjligt. Jag skriver inte i favör till något parti. Bara i vissa sakfrågor där jag själv tycker si eller så, höger eller vänster, upp eller ned. När det gäller uppenbar desinformation blir jag hutlöst förbannad. Jag blir också förbannad över rena lögner och osanningar för att inte tala om orättvisor och påhopp på demokrati och yttrandefrihet. Jag har ju naturligtvis mina politiska värderingar, men att säga att ni tror ni vet är inget annat än ett skämt och brist på intelligens. Att vissa av mina kära läsare kallar mig för ärkemoderat, vänsternisse eller extremhögeranhängare ser jag bara som en mycket klen begåvning, men tack ändå för att ni lägger ned lite av er tid för att skriva felstavade brev till mig. Tack så mycket!


Men i alla fall, bort från politik och allt vad det innebär till något som för min del väcker en del frågor. Naturligtvis pratar jag om mat! Livsmedelsverket har testat kyckling som sålts av LIDL för salmonella. Inte så underligt i mina öron alls, eller ja, i detta fallet ögon då jag precis avslutat läsningen av respektive parts pressrelease. Kycklingen är importerad ifrån Tyskland och så fullproppad med diverse konserveringsmedel och gud vet vad så den håller till 2011-03-15. Vad tänker folk på när dom köper sådana produkter? Har vi inte bra kycklingar uppfödda här i Sverige? Eller är det så att det är ett par kronor billigare? Detta är ju inte unikt på något sätt. Irländsk blandfärs dras ju tillbaka i ton varje år på grund utav salmonella. Danska fläskfiléer har ju också ett lite dystert register. Är det verkligen så att man kan äventyra sin livsnäring men inte sin plånbok? Och efter vad jag själv tittat på, så kan jag väl inte säga att det skiljer sådär jättemycket pengar som man skulle kunna tro om man sväljer all reklam på motsvarande produkter någon annanstans än där jag köper. Jag är väl mer eller mindre en stolt Ica-Maxikund!
Men något som jag verkligen reagerar på är vad mycket som har förändrats i butikernas utbud sedan jag bara var 20 år. Det vill säga 12 år sedan (SHIT vad gammal jag har blivit!!).
Då kunde man glad i hågen åka och handla hel fläskkarré, hel fläskkotlettrad, ordentliga köttstycken överhuvudtaget var givet att det fanns i var och varannan stormarknad. Idag så har köttindustrin förstört och saboterat i stort sett allt av det där. Fläskkotletter utan ben och utan fettranden på toppen, fabriksfärdigmarinerade köttbitar och så vidare. En styggelse för alla oss som faktiskt har ordentligt fungerande smaklökar kvar. En riktigt god köttbit behöver inte marineras. Det räcker bara med lite peppar. Jag är en stor motståndare till salt, då jag finner det osmakligt i vissa sammanhang. Och folk som inte kan steka ordentligt blir det ju mer eller mindre en torr skosula på tallriken. Nä, hellre mortlar jag chilliflingor och blandar det med peppar. Om man inte gör en marinad då. Men det blir ju sällan marinad på ett kvalitetskött, snarare den där skiten som man köper från stormarknaden!