tisdag 25 maj 2010

Tankar kring "Skellefteåfallet"

Tidigt uppe idag. Det blir så ibland, faktiskt. Även för mig. Eller ja, till och med, kan man kanske säga. Kärleken skulle iväg och jobba tidigt och jag sitter här, sippandes på en kopp coca cola, då kaffet är slut och vår värdelösa butik inte öppnar förän 10. Men idag blir det alvar. Fått brev från både facket och Arbetsförnedringen. Har ju inte så många dagar kvar på A-kassan står det, och måste söka till någon garanti. Vilken garanti, undrar jag. Jag är ju inte garanterad något förutom en utförsäkring. Och det suger purjopung! Men men, allt lugnt under solen ändå!
Sitter och tittar på nyhetsflödet lite mer noggrant än igår efter maten, då jag mest ville skriva om stjärnorna, som jag fascinerats av ända sedan jag var liten grabb.
Och det är faktiskt en artikel som får mig att fundera en hel del. Det handlar om den där jubelidioten som klättrar in i en annans lägenhet för att våldta en kvinna i Skellefteå, vars man lycklitvis är hemma och pryglar på denna missvisade jubelidiot. Men när Polisen kommer till platsen kan dom ju inget annat göra än gripa den mycket misslyckade våldtäktsmannen samt delge kvinnans man misstanke om grov misshandel. Visst, all ära till våra poliser där ute som faktiskt inte gör något mer än deras jobb, och försöker verka som en positiv influens mot allt våld som faktiskt förekommer i så många varianter och avarter. Det är inte dem det är fel på, det är systemet.
Sedan NÄR är det OK att en individ smyger sig in i en annans lägenhet? Säger man inte upp vissa rättigheter när man bryter sig in hos någon annan? Brott skall inte löna sig, heter det. Men om man kan få ut ett skadestånd för att bli misshandlad av maken till det tilltänkta våldtäktsoffret, har inte systemet då väldigt fel? Vad är det som händer?

Men men, detta är ju inte en enkel fråga. Vårat rättsystem tycker jag är långt bättre än USA, till exempel. Det är ju många idag som förespråkar en omvandling av vårat rättssystem till något mer likt vår storebror i väster. Men alltid så känns argumenten kommande från någon finnig liten grabb som saknar både livserfarenhet och ordentligt resonemang. Låt mig citera lite från något jag hittade på nätet, om just Skellefteå-dramat:
”Man kan säga vad man vill om USA,men sanningen är den att där är en människa fri,dom europeiska socialistländerna är rena diktaturerna i jämförelse,och speciellt i sverige,socialisternas helvete nr 1,alltid lika komiskt när svenskar kritiserar USA men aldrig satt sin fot i landet...förblindade,insnöade och med jantelagen rinnandes i blodet har man inte en aning om vad riktig frihet är,det hade svenskar på 70-talet,sen har den friheten försvunnit mer och mer,staten bestämmer allt,och befolkningen bara suger och sväljer...”
Skrämmande att det finns så obildade individer i samhället, ändå!

Men vad är detta för åklagare? Rätten för nödvärn måste väl gå in och dessutom förstärkas i hemmets egna vrå? Och övertagande av annans nödvärn finns ju också lagstadgat. jag personligen tycker den äkta makens agerande är ett bra exempel på att man i sitt hem skall kunna skydda sig och de sina från människor som bara är ute för att våldsverka utan att bli dragen inför domstol. Skall bli intressant och följa till dess att dom levereras i fallet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar