torsdag 17 juni 2010

Äntligen kärnkraft

Och så var det äntligen avgjort. Kärnkraften kan leva kvar ett bra tag till. Vilket jag personligen tycker är en utomordentligt realistiskt och vettigt avgörande. För oavsett vad vissa övervintrade hippies väljer att förespråka så finns det inga källor som klarar av lika mycket energi som den kapacitet som en reaktor spottar ut. Och för dom som läst på något lite om den nya generationens kärnkraftsreaktor så utvinns fler isotoper från stavarna, istället för denna enda som används idag. Vilket också gör att det blir mindre kärnavfall och färre byten av stavarna.
Tja, varför inte? Vindkraften är ju inte ett direkt alternativ, vattenkraften har förstört de flesta vattendragen som finns för att inte tala om dessa certifikat som det talats om så mycket. Där företag investerar lite och får så mycket från staten, betydligt mer än vad prislappen var från början. Hysteriskt dumt det där systemet, minst sagt.
Men men, tillbaka till kärnkraftsröstningen idag. Det är ett steg i rätt riktning. Nu kan man satsa på en ordentlig upprustning av våra reaktorer så vi slipper elda kol och olja som var nödgat tvunget under denna vargavinter som var. Javisst är det som så att kärnkraften kanske inte är det där absolut bästa, men det är det bästa vi har idag. Jag tror att det är det som folk som inte riktigt har koll ordentligt ofta missar. Att vi faktiskt inte har ett ordentligt alternativ till kärnkraft. Återigen, som det ser ut idag.

Nere i Frankrike så skall många förenade Europanationer bygga en anläggning som forskar om fusionsreaktorer. Där kan vi prata om riktigt ren energi. Det är något som jag i alla fall kommer följa med spänning. Alltid roligt att se utveckling av nya möjligheter. Och är det så att jag hittar mer information om detta framöver, kommer jag posta det på bloggen.

Referenser: SydSvenskan, GP, GP, GP, DN, DN, SvD, Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar