lördag 20 november 2010

Kamp

När jag skrev om rökning för ett tag sedan, i mer praktiska räkne-exempel så har jag haft många funderingar och tankar kring det där med rökning. Och jag har faktiskt hittat lite roliga fakta om fördelarna med vad ett avbrott skulle innebära. Varit inne på många olika sidor, och dom flesta är helt överens om följande ”schema” (tidsangivelsen är tid efter sista fimpen)

Fas 1 – 20 minuter
Blodtryck och puls går ner till normal nivå

Fas 2 – 8 timmar
Nikotin- och kolmonoxidhalten i blodet minskar till hälften och syrehalten i blodet blir normal

Fas 3 – 24 timmar
All kolmonoxid är borta från kroppen och lungorna börjar sakta men säkert rensa bort slaggprodukter

Fas 4 – 48 timmar
Nikotinet är ur kroppen äntligen och förmågan att känna lukt och smak har börjat förbättras riktigt rejält

Fas 5 – 2 till 12 veckor
Blodcirkulationen och lungkapaciteten förbättras, konditionen ökar och huden får tillbaka sin mer friskare färg

Fas 6 – 3 till 12 månader
Lungorna och lungkapaciteten har förbättrats avsevärt. Flimmerhåren nybildas i lungorna och därmed får man ett bättre försvar mot infektion. Rökhostan avtar och kroppens energi ökar.

Fas 7 – Efter 12 månader
Risken för hjärtinfarkt är halverad

Fas 8 – Efter 5 år
Risk för hjärtinfarkt eller hjärnblödning är lika liten som för dem som aldrig rökt

Fas 9 – Efter 10 år
Risken att drabbas av lungcancer har minskat med minst 2/3

Fas 10 – Efter 15 år
Alla sjukdomsrisker associerade med rökningen är NÄSTAN lika låga som för dem som aldrig rört skiten


Men att man nästan aldrig riktigt kan läsa någon form av seriös rapportering, med undantag kanske av Västra Götalandsregionen, utan en massa floskler och skit, som på GSK:s hemsida där dom basunerar ut ”Den som slutar i tid blir rikare själv - och lönsam för samhället” som om det skulle finnas en värdering i rökning som är så hysterisk? Eller ja, det gör det ju. Det går ju en häxjakt på rökare i dagens samhälle vilket påminner mig om Volvos häxjakt på alla läskdrickare. Volvo valde att ta bort läsken från maskinerna med motiveringar om diabetes och hälsoaspekter medan godis, chips och ostbågar fick vara kvar. Alltså inte så hysteriskt konsekvent eller realistisk syn på det där.
Varvid jag ser samma brister i debatten om att röka eller inte röka. Det är ju faktiskt inte statens val om du eller jag skall ”få” röka eller inte. Det är ju ditt och mitt. Sedan så visst, man skall visa varandra hänsyn, du som rökare får respektera mina önskemål som icke-rökare som att inte röka vid entréer, inomhus, hemma hos mig, spårvagn, allmänna platser inomhus, inne på företagen etc. Medan jag som icke-rökare får respektera dina önskemål som att röka på en uteservering, på gator, hemma hos dig och så vidare.
Samhällsdebatten om just rökning är inte sund för fem öre, och jag kan hålla med om att det saknas ”vettiga” motiveringar till varför man skall fimpa. Det mesta som hörs är hälsa eller ekonomi, då tobak blir dyrare och dyrare. Men när dessa inte verkar hjälpa så blir argumenten så otroligt mer konkreta, där institution efter institution kommer med beräkning hur mycket en rökare kostar samhället och försöker frammana en skuldkänsla över att vara samhället till lags. Det finns inte så många som köper argument baserade på skräckpropaganda. Så enkelt är det, faktiskt.
Jag tror att för egen del så handlar det om en massa olika saker. Dels att visa för mig själv att jag är så otroligt bra att jag bara kan lägga av, dels för att jag skall kunna må bättre i slutändan, dels för att kunna känna mer lukt och smak och slutligen dels för att kunna lägga dom där 17520kronorna på något annat. Till exempel så kan jag köpa fiskeresor och utrustning samt kunna spara lite extra varje månad till vad fan som helst.

Att komma till mitten av fas 6 är inga problem. Jag har gjort det så många gånger, tragiskt nog. Aldrig kommit vidare eller avslutat den. Och i skrivandets stund har jag bara avverkat de fyra första faserna. Så är inne på fas 5, och det känns som om det kommer gå som en dans. Det är faktiskt lite barnsligt roligt och sitta och tänka tankar som ”vad skall jag göra med de första tusen som jag sparat ihop?” Man har ju drömmar och visioner, och det är nog så att det är så jag skall gå tillväga. Sätta upp ett ”mål” med tusen kronor som jag kan bränna på vad fan som helst varje månad, typ ”före-detta-rökkontot” för att där se min morot. Spara tre månader och börja leka med ett microskop? Eller varför inte spara 18 månader för att få till sig ett teleskop? Hux flux finns det ju vissa möjligheter…
För är det inte som så att oavsett hur lite pengar man kanske har en månad, så hade man ju ALLTID pengar till cigaretter??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar